maruxz (maruxz) wrote,
maruxz
maruxz

Virtuviniai peiliai

Vieni svarbiausių kiekvienos virtuvės atributų yra peiliai. O kuo jie geresnės kokybės, tuo ir darbas virtuvėje sklandesnis, o gaminti maloniau ir lengviau. Peiliai būna skirtingų formų, tai priklauso nuo to, kam tie peiliai pritaikyti naudoti. Tad kokius gi peilius dažniausiai naudojame virtuvėje?

Visų virtuvėse rasime universalius peilius. Jie gali būti skirtingų ilgių, ašmenys tiesūs arba banguoti, bet jokių kitų išskirtinių charakteristikų neturi. Su šiais peiliais patogiausia tiesiog susmulkinti daržoves. Tiesa, gali būti peiliai, skirti būtent daržovių pjaustymui. Jie išsiskiria trumpais ašmenimis ir patogiomis kriaunomis. Ašmenys visiškai lygūs ir tiesūs, o galiukas smailas. Šie peiliai labai patogūs valant ir pjaustant tiek daržoves, tiek ir vaisius. Jeigu peilio ašmenys įlenkti į vidų, tai peilis puikiai lupa apvalius vaisius ir daržoves. O kreivas ir aštrus jo galiukas patogus, kai prireikia išpjauti sugedusias vietas. Dar gali būti specialūs peiliai pomidorams. Jie yra pritaikyti lengvai perjauti stangrią vaisiaus odelę ir nesumaigyti jo minkštimo, nes jų ašmenys ilgi, gana siauri ir banguoti. Žinoma, jis tinka pjaustyti visiems panašios sandaros vaisiams ir daržovėms.

Daugybė skirtingų formų peilių skirti pjaustyti mėsai. Ilgais neplačiais ir lygiais ašmenimis peiliais galima atpjauti dailius ir plonus keptos mėsos ar rūkytos žuvies gabalėlius. Jeigu peilis truputėlį išlenktas ir į galą platėja, tai jis pritaikytas lengvai pjaustyti kietą, gyslotą mėsą, peilio forma padeda spaudimo jėgą sutelkti ties reikiama ašmenų dalimi. Patogu specialų peilį naudoti, kai reikia mėsą nupjauti nuo kaulų. Toks peilis išsiskiria skirtingo pločio ašmenimis. Prie kriaunų jie platesni, o ties galiuku visai nusmailėja. Be to, ašmenų kraštas būna išlenktas. Tad tokiu peiliu patogu pasiekti mėsą aplink visa kaulą. O didžiuliams mėsos gabalams doroti reikalinga kapoklė, kuria nepjaustoma – jos ašmenys yra stipriai spaudžiami žemyn.

Ilgi peiliai tvirtais ir vieno pločio ašmenimis yra skirti duonos pjaustymui. Banguotu kraštu labai lengva perpjauti duonos plutą, minkštimas nesumaigomas. Tokie peiliai puikiai pjausto arbūzus bei melionus. O štai minkštiems produktams, ypač sūriams, pjaustyti skirtų peilių ašmenys tiesūs, bet su specialiomis įdubomis ar angomis tam, kad sūris neliptų prie peilio. O pats peilio galiukas dažnai pereina į dvidantę šakutę, skirtą sūrio gabalėliams perkelti į lėkštę.
Tags: peiliai, peiliai internetu, virtuviniai peiliai, virtuvės įrankiai
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments