maruxz (maruxz) wrote,
maruxz
maruxz

Trys bulvių patiekalai, be kurių neįsivaizduojama lietuvių virtuvė

cepelinaiBulvės į Europą pateko prieš beveik 500 metų iš Pietų Amerikos, o Lietuvoje pradėtos auginti tik Lietuvos didžiojo kunigaikščio Augusto III laikais. Tačiau per pastaruosius 300 metų bulvės taip įsigalėjo mūsų virtuvėse, jog be jų net sudėtinga ką sugalvoti vakarienei. O kokie trys bulvių patiekalai tapo tokiais populiariais per tuos 300 metų, jog net tapo nacionaliniu pasididžiavimu?

Neabejotinai, cepelinai yra numeris vienas! Beje, ar žinote, jog cepelinams pavadinimą davė dirižabliai? Pasikapsčius istorijos faktuose sužinojome, jog mūsų pagrindinis bulvių patiekalas vos netapo švarcais. Pasirodo pirmasis dirižablį išbandė ne Ferdinandas fon Cepelinas, o Dovydas Švarcas. Tačiau Švarcui netikėtai mirus, Cepelinas perėmė dirižablio dokumentaciją ir skraidantys objektai danguje pradėti vadinti cepelinais. O mūsų mėgstamas bulvinis patiekalas išties primena dirižablį. Tad taip pat pradėtas vadinti cepelinu, o šis pavadinimas greit prigijo ir niekas dabar nesusimasto, iš kur jis kilęs.

Kugelis arba bulvių plokštainis yra dar vienas populiarus patiekalas lietuvių virtuvėje. Iki bulvių išplitimo kugelis buvo gaminamas iš ropių. Tačiau atsiradus bulvėms tai tapo populiariu šaltojo sezono patiekalu. Tai sotus patiekalas, tradiciškai patiekiamas su grietine ir spirgučiais. Kugelio “pakilimo “ laikas – ankstyvas ruduo, kuomet kepamas iš šviežių bulvių, ir vėlyvas pavasaris, kuomet suvokiama, jog lieka per daug bulvių ir reikia jas greičiau išnaudoti iki pasirodant pirmosioms šviežioms bulvėms. Ir iš tiesų kugelio skonis rudenį ir pavasarį gerokai skiriasi, bet visuomet skanu!

Bulviniai vėdarai, dar vienas bulvių patiekalas, kurį moka gaminti visi vyresnės kartos atstovai. Jaunesnieji galbūt vėdarus vis primiršta, bet tikrai mėgaujasi grįžę į tėvų namus. Didžiausias iššūkis kepantiems vėdarus namuose – kokį burtažodį vartoti, kad žarnos netrūktų. Vieni siūlo jas nuplikyti karštu vandeniu prieš kemšant, kiti subadyti prieš kemšant arba kepant, treti neužrišti galų. Tačiau kiekviena šeimininkė randa savo būdą, kaip ne tik skaniai bet ir dailiai patiekti vėdarus ant stalo.
Nors šie bulvių patiekalai lietuvių laikomi nacionaliniu paveldu, visgi tokių patiekalų arba jų variacijų gausu ir aplinkinėse šalyse – Lenkijoje, Baltarusijoje, Latvijoje ir kitose. Tačiau mūsų bulvių patiekalai – cepelinai, kugelis ir bulviniai vėdarai – skaniausi!
Tags: blynai, bulvių patiekalai, bulvės, cepelinai, istorija, kugelis, maistas, receptai
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments